Γιατί δεν είναι νόμιμη η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας


Παρατήρησα ότι υπάρχουν άτομα τα οποία αντιδρούν κατά της επίθεσης των δυτικών συμμάχων στη Συρία και δικαιολογούν την στρατιωτική δράση της Ρωσίας και του Ιράν, με το επιχείρημα ότι γίνεται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, αφού είναι η συριακή κυβέρνηση που ζήτησε την υποστήριξη της Μόσχας και της Τεχεράνης.

Ένα κράτος νομιμοποιείται να επέμβει στρατιωτικά στο έδαφος μια άλλη χώρας αφού η δεύτερη δέχτει επίθεση και το καλέσει για βοήθεια. Όταν δηλαδή υπάρχει συναίνεση από το κράτος υποδοχής της στρατιωτικής βοήθειας. Δεν νομιμοποείται όμως να επέμβει για να καταστείλει βίαια τις καθ’ όλα νόμιμες διαδηλώσεις των πολιτών (Ιράν).

Ούτε νομιμοποιείται η προσπάθεια κάποιου κράτους να βοηθήσει στρατιωτικά ή άλλοσπως μια κυβέρνηση που παραβίασε τα ανθρώπινα δικαίωματα, κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις και αρνείται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις (Ρωσία).

Και στην περίπτωση της Συρίας όπου συν των άλλων σκοτώθηκαν πάρα πολλοί άμαχοι, παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και της Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως το είναι το δικαίωμα στη ζωή.

Η αντίδραση των Σύρων πολιτών μετά τα βασανιστήρια κατά των μαθητών που έγραψαν συνθήματα μέσα στο ενθουσιώδες κλίμα της Αραβικής Άνοιξης και η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, δείχνει τον βίαιο χαρακτήρα της εξουσίας γενικότερα. Φυσικά το κράτος έχει το μονοπώλιο της βίας, είναι δηλαδή ο μοναδικός μηχανισμός που μπορεί να ασκήσει νόμιμα βία μέσα στην επικράτεια του.

Παρόλα αυτά δε νομιμοποιείται η άσκηση βίας σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν δηλαδή όρια μέσα στα οποία ασκείται αυτό το ύστατο μέτρο. Όρια όπως τα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη, ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Και η Συρία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και οφείλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η άσκηση βίας κατά των διαδηλωτών, των συλληφθέντων πολιτών και μαθητών, δημιούργησε από την αρχή μια έκνομη κατάσταση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν όλες οι μετέπειτα αποφάσεις και δράσεις της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της.

Και όπως προαναφέραμε, κανένα κράτος δε νομιμοποιείται να ασκήσει υπέρμετρη βία για την καταστολή των διαδηλώσεων, πόσο μάλλον να δώσει άδεια σε ιρανούς ακροβολιστές και ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολήσουν κατά του πλήθους των σύρων διαδηλωτών.

Τα βασανιστήρια κατά των 15χρονων μαθητών που τέθηκαν υπό σύλληψη, επειδή έγραψαν το σύνθημα «γιατρέ ήρθε η σειρά σου» στον τοίχο του σχολείου τους, ήταν η πρώτη πράξη παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μετέπειτα αντίδραση των σύρων πολιτών απόλυτα δικαιολογημένη αν λάβουμε υπόψη το κοινό αίσθημα δικαίου.

Μια άδικη και έκνομη κατάσταση δεν δημιουργεί δίκαιο και όλες οι πράξεις που ακολούθησαν παραβιάζουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κανένας άλλος κανόνας του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την παραβίαση τους.

Αλίμονο δηλαδή να γίνουν οι διεθνείς κανόνες ένα νόμιμο μέσο ανάπτυξης της αντιδραστικής, αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής δράσης ορισμένων κρατών.

Και η μία χώρα να καλεί την άλλη προς υποστήριξη στην προσπάθεια της να καταστείλει βίαια τις διαδηλώσεις των πολιτών, που προκύπτουν μετά από τα απάνθρωπα βασανιστήρια σε βάρος 15χρονων μαθητών.

Διότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα κράτη και οι κυβερνήσεις που έχουν συμμάχους έτοιμους να επέμβουν στρατιωτικά, θα σταματήσουν να ικανοποιούν τα αιτήματα των πολιτών και θα καταπνίγουν στο αίμα τις διαδηλώσεις.

Και αυτό το ζήτημα δεν έχει μονάχα νομικό χαρακτήρα, ώστε να μπούμε σε μια διαδικασία διαχωρισμού των πυραύλων σε νόμιμους και παράνομους. Μάλλον έχει και ηθικό όπως και ιδεολογικό χαρακτήρα και αφορά τις ανθρωπιστικές αρχές του ειρηνισμού.

Βέβαια όπως είδαμε ούτε από νομικής απόψεως έχουν δίκαιο αυτοί που ισχυρίζονται ότι νόμιμα βρίσκεται η Ρωσία και το Ιράν στο έδαφος της Συρίας και αναπτύσσει στρατιωτική δράση κατά μιας μεγάλης μερίδας πολιτών που ζητούν ελεύθερες εκλογές και δίκαιη μεταχείριση των πολιτών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s