Η παραχάραξη της ιστορίας


Το πιο εύκολο πράγμα σήμερα είναι η καταδίκη του πραξικοπήματος. Το κάνουν όλοι. Ακόμα και οι πραξικοπηματίες το καταδικάζουν. Είναι τόσο εύκολο!

Σωστή η καταδίκη του πραξικοπήματος. Δεν λέω το αντίθετο. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να το αμφισβητήσει τούτο. Όμως δεν τελειώνει εκεί. Χρειάζεται να δούμε όλη την εικόνα. Να βρούμε το θάρρος να αντικρίσουμε την ιστορία μας. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο!

Την Τουρκία δεν την έφερε στην Κύπρο μόνο το πραξικόπημα. Αυτή την εντύπωση μας επέβαλε το επίσημο αφήγημα. Δεν αντικατοπτρίζει όμως την αλήθεια. Το πραξικόπημα ήταν η αφορμή. Οι αιτίες είναι άλλες και βρίσκονται μέσα στα χρόνια που προηγήθηκαν του πραξικοπήματος.

Η Τουρκία θα πραγματοποιούσε εισβολή στο νησί διότι υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Μάλιστα η συνταγματική τάξη ανατράπηκε πολύ πριν το πραξικόπημα. Οι δύο κοινότητες είχαν ήδη φτάσει σε σημείο ρήξης και στρατιωτικής σύγκρουσης. Η τουρκική εισβολή ήταν θέμα χρόνου.

Για όσους έχουν ξεχάσει ή δεν το γνώριζαν η Τουρκία προειδοποιούσε με στρατιωτική επέμβαση πολλά χρόνια πριν. Και όχι μόνο μια φορά. Για αυτό έστειλε τα αεροπλάνα της και έριξε βόμβες ναπάλμ τον Αύγουστο του 1964.

Η μετάθεση όλης της ευθύνης στους πραξικοπηματίες για την τουρκική εισβολή, δείχνει ότι ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να δούμε κατάματα την ιστορία μας. Πως ακόμη δεν έχουμε ωριμάσει ως λαός. Ότι δεν θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και εξηγεί γιατί δεν μπορούμε να λύσουμε το κυπριακό.

Η προσπάθεια μετακύλισης όλης της ευθύνης στους πραξικοπηματίες για την τουρκική εισβολή αποκαλύπτει και μια κρυφή μας επιθυμία. Ότι δηλαδή εκείνο που καταβάθως θέλαμε ήταν να μας αφήσει η Τουρκία να συνεχίσουμε τη μακαριακή πολιτική της καταπίεσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέχρι να γονατίσει και να υποκύψει.

Διότι όλοι καταδικάζουν το πραξικόπημα και την εισβολή αλλά σχεδόν κανένας δεν βγαίνει να καταδικάσει την πολιτική του Μακάριου κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Κανένας σχεδόν δεν παραδέχεται ότι στην τουρκική εισβολή οδήγησε η διαχρονική μας στάση απέναντι στους Τουρκοκυπρίους.

Αντίθετα προσπαθούμε μέχρι σήμερα να αποσιωπήσουμε τα λάθη και τα εγκλήματα που έγιναν κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των αντιμακαριακών. Προσπαθούμε να πάρουμε την ιστορία με το μέρος μας.

Μα η ιστορία δεν παίρνει τη θέση της μιας ή της άλλης πλευράς. Η ιστορία καταγράφει και ερμηνεύει τα γεγονότα με τρόπο ουδέτερο και αντικειμενικό. Αυτό την κάνει να διαφέρει από τα αφηγήματα και τα ιδεολογήματα.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να ξεφύγουμε από το κυρίαρχο αφήγημα και να σταματήσουμε να ιδεολογικοποιούμε την ιστορία, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι εγκλήματα και λάθη διέπραξαν όλοι. Και οι Τουρκοκύπριοι αλλά και οι Ελληνοκύπριοι εξτρεμιστές. Και οι Μακαριακοί αλλά και οι Γριβικοί. Ότι την Τουρκία στο νησί έφεραν τα λάθη όλων των πλευρών.

Μόνο έτσι προσεγγίζουμε την αλήθεια και κάνουμε επιτέλους μια έντιμη και αντικειμενική ανάγνωση της ιστορίας μας. Μόνο έτσι απελευθερωνόμαστε από το παρελθόν και κατακτούμε το μέλλον.

Σχολιάστε